Uitgebeelde Bijbel: aanbidding der koningen
Jezus werd geboren in Bethlehem, Herodes was koning. Wijze koningen uit het oosten die zijn ster aan de hemel hadden gezien, kwamen naar Jeruzalem op zoek naar de Messias. Herodes, die bang was voor de geboorte van de koning der Joden, wilde van de koningen weten waar het kind verbleef. De ster leidde de wijzen naar Jezus in Bethlehem. Ze eerden het kind en gaven geschenken. Ze gingen niet terug naar Herodes want God gaf hen in dat niet te doen. MATTEÜS 2:1-12 (Teksten: Bijbel in gewone taal)
101 Pins
·1y
By
Benvenuto Tisi genoemd Garofalo: Aanbidding van de magiërs. ca. 1534. Museum of High Art, Atlanta
Drie magiërs, ook wel wijzen genoemd, en een menigte toeschouwers komen samen om de geboorte van het kindje Jezus Christus te vieren. Maria zit op de voorgrond in het midden en houdt het Christuskind vast, terwijl Jozef achter haar staat.
Jan Provoost: de aanbidding van de wijzen met Tobias en de engel. ca. 1435 Privé collectie
Doordrenkt met elegante, hoofse accenten, verenigt het huidige schilderij twee onderwerpen die niet vaak samen worden afgebeeld in de Nederlandse kunst van de Renaissance: de aanbidding der koningen uit het Nieuwe Testament en het apocriefe verhaal van Tobias en de engel. De laatste komt voor in het Boek van Tobit.
Atelier van Cornelis Engebrechtsz.: de aanbidding van de wijzen. 1505-1515. Art Institute, Chicago
Dit schilderij is waarschijnlijk gemaakt voor de markt van veeleisende particuliere verzamelaars die zich in het begin van de 16e eeuw in de Lage Landen ontwikkelden. Cornelis Engebrechtsz. werkte in Leiden maar maakte dit schilderijtje blijkbaar voor export en verkoop in de meer kosmopolitische zuidelijke provincies van de Lage Landen, destijds het centrum van de opkomende kunstmarkt. Het ontwerp werd overgenomen in verschillende schilderijen en verluchtingen gemaakt in Brugge.
Master of the vision of saint John: de aanbidding van de magiërs. ca. 1460. Toledo Museun of Art
De drie koningen zijn in de stijl van de Renaissance. Ze dragen met bont afgezette brokaten, met parels geborduurde mantels en gouden kronen met juwelen. Het Bijbelverhaal werd tijdens de Renaissance vaak geïnterpreteerd als aardse regeringen (de Wijzen) die het gezag van de Kerk (Jezus) erkenden. De onbekende kunstenaar werkte waarschijnlijk in het midden van de 15e eeuw in Keulen. Maria's ogen met dikke oogleden, rechte neus en hoog voorhoofd, was het ideale schoonheidsbeeld van die tijd.