Frans van Mieris
Frans van Mieris de Oude leefde van 1635 tot 1681 en was een van de bekendste Hollandse 'fijnschilders'. Hij was een leerling van Gerard Dou. Het duurde niet lang of Van Mieris overtrof al zijn medeleerlingen en zelfs zijn leermeester. Hij schilderde de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk. Veelal genrestukken (het huiselijk leven), maar ook (zelf)portretten en historiestukken. Al tijdens zijn leven was hij bekend in het buitenland. Hij was bevriend met Jan Steen.
63 Pins
·2y
By
Frans van Mieris: portret van graaf Urik Frederik Gyldenlove. 1662. Staten Mus. for Kunst, Copenhage
De opdrachtgever is een Deense graaf en het is onbekend hoe Van Mieris deze opdracht heeft gekregen. De graaf poseert met een commandostaf in zijn handen ter aanduiding van zijn functie als troepenaanvoerder en met zijn linkerarm steunt hij op een helm met een ringkraag die door soldaten werd gedragen.
Naar Frans van Mieris: portret van Cunera van der Cock. Jaar: ?Museum de Lakenhal, Leiden.
Oorspronkelijke portret van Cunera. Dit is een kopie van het origineel in Londen. Bij de tweede versie, die misschien bestemd was voor de familiekring van Van Mieris, werd de kleir van het rode jak veranderd in groen. Vergelijkbare portretjes van gesluierde dames tegen een egale achtergrond werden ook door Van Mieris' leermeester Dou geschilderd. Het is onduidelijk wie van beiden deze compositievorm heeft geïntroduceerd.
Frans van Mieris: een zieke vrouw en haar dokter. 1657. Glasgow Museums
Tweede versie van Van Mieris' doktersbezoek. Eerste hangt in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ook dit schilderij is op koper geschilderd, maar het laagje bladgoud ontbreekt. Het schilderij is van goede kwaliteit of Van Mieris het zelf heeft gemaakt wordt betwijfeld. Het lijkt eerder vervaardig door een medewerker van zijn atelier. Het schilderij in Wenen moet bijzonder prijzig zijn geweest en bestemd voor een rijke kunstliefhebber
Frans van Mieris: doktersvisitie. 1657. Kunsthistorisches Museum, Wien
Een dokter voelt de pols van een rijk geklede vrouw. Op de tafel een flesje met een vers urinemonster en een bekken voor aderlatingen. De vrouw is gekleed naar de mode van die tijd, maar de dokter heeft ouderwetse kleding aan met een baret scheef op zijn hoofd. Waarmee Van Mieris heeft willen aangeven dat hij een schertsdokter is. De vrouw lijdt aan minneziekte waartegen geen medicijn bestaat. Als grapje voor intimi gebruikte Van Mieris zijn echtgenote als model voor de patiënte.
Frans van Mieris: een jonge vrouw die een brief verzegelt bij kaarlicht. 1667. Privé collectie
Veel minutieus weergegeven details. De jongen achter de schrijftafel, is ongetwijfeld een boodschapper, die wacht tot de brief is verzegeld. De vrouw smelt de was smelt en plakt die op de gevouwen brief. Vervolgens drukt ze het kleine zilveren zegel erin dat op de tafel naast de brief staat. Op de tafel ligt een prachtig geverfd Perzisch tapijt, dat opzij is geschoven.
Frans van Mieris: het duet. 1658. Staatliches Museum, Schwerin
Een jonge vrouw staat voor een klavecimbel dat zij met haar linkerhand bespeelt. Met haar andere hand slaat zij een blad van het muziekboek om. Het oranjerood van haar satijnen jurk keert terug in het lintje in haar haren. Half schuilgaand achter het klavecimbel zit een man die haar op luit begeleidt. Vana rechts komty een jonge bediende met een blad met een glas erop binnen. Het gaat hier om rijke mensen gezien de inrichting. Een papier op het klavecimbel draagt de naam van de bouwer ervan.
Frans van Mieris: twee musicerende figuren. Tekening. 1658. Amsterdam Museum
Het duo is de schilder zelf met zijn vrouw Cunera van der Cock. Hier bespeelt de schilder een luit, met een scheefstaande hoed op zijn bijna ronde gezicht, terwijl hij de toeschouwer met een grimas aankijkt. Zijn vrouw houdt een muziekblad vast en zingt wellicht bij de muziek. Achter de twee een hemelbed waarvan een van de gordijnen omhoog is geslagen. In deze tekening lijkt de liefde centraala te staan
Frans van Mieris (gordijn): trompe l'oeil met bloemfestoen en gordijn. 1658. Art Institute, Chicago
Op basis van een oude beschrijving kon dit schilderij aan het oeuvre van Van Mieris worden toegevoegd. De bloemen zijn van Adriaen van der Spelt en het gordijn van Van Mieris. In het op dit bloemstuk opgenomen gordijn van blauwe zijde, dat is afgewerkt met gouddraad, toont Van Mieris zijn talenten door de bijzonder virtuoze weergave van de plooi- en lichtval, die evenals de nog scherpe vouwen in de stof zeer natuurlijk zijn uitgewerkt. De koperen roe is net als het gordijn bijna tastbaar.
We think you’ll love these